dijous, 27 de març del 2014

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES

El passat dimarts a classe vam analitzar les competències bàsiques de l'educació primària , vam anar una per una i el primer que vaig veure és que  moltes de les competències bàsiques entraven dins de totes les àrees d'ensenyament. Es veritat que no en totes, però gran part de les competències estaven relacionades amb totes les àrees d'ensenyament. Això em va portar a pensar que podem ensenyar coses en més d'una manera, que podem ensenyar coses i fer que coses millorin en moltes assignatures oficials de primària. 
Per això, també crec que no es bo separar tant alguns coneixements perquè estan més propers del que ens pensem o del que hem pensat durant molt de temps, també pel fet que si no ho fem així els infants no poden relacionar molts dels coneixements que adquireixen i es trenca el poder tenir un aprenentatge significatiu.

També a classe vam estar comparant la forma d'organitzar els continguts que ens exposava Davini,M.C amb " Métodos de enseñanza", amb la del currículum de la LOE. Vam trobar moltes semblances però també algunes diferències. En aquest procés em vaig donar compte que va ser molt fàcil i ràpid perquè cadascuna de les integrants del nostre grup va fer una mica, per poder finalitzar el treball. 

Per últim dir remarcar que com a mestres el treball en equip és molt important.


        "Al escalar una gran montaña nadie deja a un compañero para alcanzar la cima solo"

                                                                                                                            Tenzing

          

                                                                                                                                                                                  

dimarts, 18 de març del 2014

Començant a organitzar.

Hola a tothom !
Aquestes dues últimes sessions es defineixen amb el mot : ORGANITZACIÓ

La classe passada el grup va estar planificant un horari escolar, i el va organitzar de manera que tot quedés correcte i tenint en compte les necessitats de l'alumnat i quan era millor posar segons quines classes.

La classe d'ahir va ser a l'aula d'informàtica, el Martí ens va dir que allà ens ensenyaria el contingut de treball per anar a visitar les escoles.
Tot el grup estava molt emocionat, estàvem emocionats perquè podríem experimentar de primera mà com s'organitza una escola, com duen a terme tot el que hem parlat en aquestes últimes sessions sobre el currículum i el més important de tot , com actuen els nens i com es comporten segons les seves necessitats. Estem molt emocionats!

El Martí ens va fer llegir les pautes a seguir,va dir que ens havíem de fer un wikispace perquè així podríem estar en contacte i que allà era on penjaríem el nostre treball amb l'escola que tiréssim. Com va passar a l'anterior classe d'informàtica el Martí no ens va donar cap direcció, no ens ha ensenyat cap funcionament de com ho havíem de fer, ja que sempre em de trobar la sortida nosaltres mateixos.

On va haver més rebombori va ser a l'hora d'escollir l'escola que visitaríem, cadascú volia anar a una diferent i les que ens agradaven als tres eren molt lluny o complicades de sol·licitar un dia, però al final després de molt parlar i parlar , vam estar d'acord tots i respectant les propostes de cadascun vam escollir dues escoles.

Estem molt emocionats, tenim moltes ganes de començar el nostre projecte com a futurs mestres!

dilluns, 10 de març del 2014

Continuem amb el curriculum

Avui hem continuat parlant sobre el currículum a l'aula.

Hem parlat sobre diferents apartats exposats en el currículum que està actualment en funcionament, hem parlat de les competències bàsiques i de una nova assignatura : Estructures lingüístiques comunes. Aquesta assignatura com bé explica el seu nom, és explicar temari que es idèntic tant en català com en castellà, en una sola llengua, el català, així no es repeteix temari en les dues assignatures. Aquí s'inclouen els apartats de fonètica,ortografia,puntuació i altres categories gramaticals.
Una de les frases que ha dit el Martí és el que més se m'ha quedat al cap : els mestres el que hem de fer es donar eines útils per el futurs dels nens, per tal que així siguin més autònoms.

Per últim comentar que hi ha hagut un GRAN DEBAT sobre la religió a la escola. Tothom o quasi bé tothom a donat la seva opinió, jo he estat reflexionant en silenci durant quasi bé tot el debat. Ho he fet per escoltar cada opinió detingudament per saber si hi estic d'acord, per escoltar el que pensaven els demés d'aquest tema i ara a casa vull aportar la meva opinió personal al blog:

Després d'haver escoltat totes les reflexions dels meus companys, tenint-les en compte, ja que cadascuna de elles m'ha aportat beneficis encara que no estigués d'acord amb algunes, opino que la religió obligatòria a les escoles NO deuria existir. Tot i així crec que NO està malament el fet de que una de les assignatures sigui religió a l'escola, és a dir, no estic d'acord amb el fet que sigui una OBLIGACIÓ. 
La fe, la creença, les eleccions que fem, les decisions que prenem no han de ser mai obligades i menys quan els nens són petits.
Per una altra banda, crec que cal remarcar que encara que molts dels professors o futurs professors estiguin en contra de la religió a l'escola, és una realitat el fet que no podem fer gaire, ja que a la fi , qui escull fer religió? Doncs els pares, per tant, crec que hem de tenir respecte, encara que no estiguem d'acord amb el que s'exposa sobre la religió. 

Volia explicar que avui a classe un company a donat la seva opinió o pensaments i algunes persones se li han llençat a sobre ... Crec que això no és el més adient, tot i que podem estar en total desacord amb una opinió, hem de respectar-la, a la fi és normal que hagi diversitat d'opinió no tots som iguals i hem de respectar les diferències. . .




"La uniformitat és la mort; la diversitat és la vida"
Bakunin, Mijail



dijous, 6 de març del 2014

Currículum

Hola a tothom!

Després d'un dia sense crear una nova entrada ja sóc aquí, malauradament no podré explicar-vos que va passar el dilluns passat perquè vaig estar malalta i no vaig poder assistir a classe.... Però, sí que podré explicar el que va passar ahir, dijous!
Ahir vam obrir el currículum per primer cop a classe, el Martí va estar ensenyant-nos diverses àrees del currículum. A través d'aquestes explicacions, van sortir preguntes i debats.

[Abans de continuar explicant el que va passar dijous,obro un parèntesis perquè vull remarcar una manera de fer les classes que m'ha cridat la atenció des de un bon principi i que no havia dit en el blog i és que m'agrada molt la manera que té el Martí       d'ensenyar, crec que és així com a d'ensenyar un professor, sent un més al grup, sense cap caire de superioritat.]

Vam estar parlant sobre les competències bàsiques, sobre els coordinadors, les comissions i les mencions. Cadascú donava la seva opinió i feia preguntes al Martí si tenia qualsevol dubte.
El que més em va cridar la atenció i que vam reflexionar amb un company, és que el Martí ens va explicar com un professor que s'havia especialitzat en anglès o en música per exemple, no estava treballant en la seva especialitat, i que un professor havia de fer classes en almenys 3 àmbits diferents! Vam estar raonant amb el meu company i vam acabar pensant que per ser professors em de ser sobretot polifacètics!


Un altre assumpte que va crear molt debat va ser el bilingüisme...Imagineu-vos que arriba una nena o nen xinès a l'escola, i no té ni idea de parlar el català...Aula d'acollida?Classes de català a l'hora del patí o després de l'escola? Immersió total en la llengua? Vam estar un llarg temps donant la nostra opinió. Personalment crec que les aules d'acollida no tenen res de dolent, tot i així no m'acaba d'agradar la idea, per mi el més adient seria poder ensenyar al nou alumne entre tots, poc a poc, que no faltés a les classes, sinó que estigues amb tots els altres alumnes i amb estratègies i activitats divertides, aniria aprenent la llengua del centre i sobretot NO prohibir que parli la seva llengua, sinó tenir respecte i aprendre tots de tots.


Què creu tu que és el més adient? Què faries perquè un nen que no entén ni sap res de la llengua vehicular d'un centre pugui aprendre sense sentir-se discriminat?





 FINS AVIAT!