divendres, 30 de maig del 2014

Últimes classes a la diversitat.

Els últims dos dies de classe els hem dirigit a parlar i reflexionar sobre la diversitat dins de les aules.
Vam fer grups de 4 persones i se'ns van donar uns fulls on ens parlava de diferents tipus de diversitat que es poden trobar. Després en un paper havíem de apuntar qualsevol activitat que poguéssim fer a l'escola sobre qualsevol assignatura, escrivint el número d'alumnes i la seva edat. El nostre grup vam escriure observar les diferents etapes que fa un cuc de seda per poder transformar-se en una bonica papallona. Tot seguit, el Martí va recollir tots els paper de tots els grups, els va barrejar i va repartir-los mirant que no ens toqués els que havíem fet. Però, ens vam torbar amb una sorpresa, l'activitat que ens donava incloïa a un alumne amb alguna discapacitat.

Aquest exercici em va ajudar molt a poder reflexionar que s'ha de penar molt bé a l'hora de realitzar qualsevol activitat o a l'hora de pensar-la, em de tenir en compte la necessitat de cadascun dels alumnes i no de la classe en general. Sempre em de tenir compte d'adaptar les activitats en el que faci falta per tal de que tots puguin realitzar-la sense cap perill o problema. 

Al nostre grup ens va tocar fer una dissecció d'un pulmó de vaca i teníem a l'aula un alumne amb un dèficit visual de un 90 %. Ens vam posar molt nerviosos al principi, però organitzant-nos bé i parlant entre tots vam poder adequar l'activitat perquè la poguessin fer tots els alumnes. Una de les coses que vam canviar va ser el fet de que tots utilitzessin guants metàl·lics per no tallar-se amb els bisturís, també vam fer que a l'hora de tallar el pulmó, l'alumne amb dèficit fos guita per els seus companys amb molta cura. 

L'últim dia de classe vam continuar parlant de la diversitat, i el Martí ens va parlar sobre la seva experiència. 

Fins aquí ha arribat aquesta classe i aquest blog...
Ara només queda el continuar endavant en aquest estudi que no té fi , com a mestres la nostra pròpia educació mai acaba sempre em d'indagar, buscar, qüestionar-nos les coses i mai quedar-nos quiets on ens trobem..

Espero que us hagi agradat.














Fins sempre!

Exposicions de les visites


Hola !

Quasi bé tots els últims dies de classe, vam estar exposant als companys de classe les nostres visites a les escoles.

Vaig poder observar que totes les escoles i els seus sistemes d'organització i altres són molt diferents i que cada escola té les seves singularitats i els seus projectes. En aquestes exposicions, vaig reflexionar i preguntar-me  quina escola és la que més m'agradaria per poder treballar i ser mestre, després de totes les exposicions va ser difícil donar resposta a la meva pregunta, ja que totes tenien coses especials i interessants.

M'agradaria  poder visitar totes les escoles que es van exposar, perquè de ben segur que m'emportaria molt coneixements i nous punts de vista, igual que me'ls vaig emportar quan vam visitar l'escola de Sant Marc i Can Parera. 

En especial, em van agradar molts projectes que es van exposar de diverses escoles, un projecte per protegir la natura i el consum de la electricitat, projectes per promoure el reciclatge , projectes de lectura... Tots eren fantàstic i iniciatives meravelloses.

Aquí us deixo una foto del meu grup davant de l'escola de Sant Marc , va ser un gran dia per a tots quatre, un dia ple d'experiències i nous coneixements que fiquem dintre de la motxilla de la vida. 


Fins aviat!

diumenge, 18 de maig del 2014

UNITATS DIDÀCTIQUES

En aquesta entrada us parlaré de les últimes dos sessions, les dues tractaven sobre les unitats didàctiques.

A la primera sessió vam crear una unitat didàctica ( UD ) , però sense cap coneixement previ de com ho havíem de fer, de quins pasos havíem de seguir per poder confeccionar una unitat didàctica útil i coherent i sobretot perquè els nostres alumnes poguessin arribar als objectius que teniem plantejats.

Crec que una de les coses més importants a l'hora de crear i planificar una UD és tenir cohesió i treballar en cooperació amb el teu equip, nosaltres estàvem agrupades en un grup de tres persones, i vam poder fer la unitat didàctica sense gaires problemes, encara que això no hagués sigut possible sense l'ajut del currículum.

Després d'haver creat la UD m'he adonat que aquestes ajuden moltíssim per poder planificar les teves sessions i sobretot per fer activitats que aportin coneixement als alumnes i que si tens una UD preparada de ben segur que els nens aprenen moltíssim.   

La segona sessió va ser per poder corregir les UD dels nostres companys, però no amb crítiques simples i buides, sinó amb crítiques constructives que ajudessin als companys a saber què podien fer per millorar el que no havia sortit del tot bé.
En aquesta sessió em vaig adonar que som un gran equip i que les critiques no han de ser només això, sinó que les opinions ens fan créixer entre tots. 




dilluns, 12 de maig del 2014

VISITA A LES ESCOLES

Com diu el títol, el nostre grup hem anat a visitar les escoles de primària per poder fer el treball grupal d'aquesta classe.

Després d'haver visitat i haver fet fotos, entrevistes, preguntes al professor, etc, puc dir que estic més motivada que mai, veure totes les aules, el material, les pissarres, i tots els comentaris i ajust dels professors, m'han motivat moltíssim i a continuar i lluitar per el nostre somni futur de ser mestres..
He pogut reflexionar moltíssim, comparar, adonar-me de coses que m'agradarien per el meu futur i altres que no, i sobretot a saber que per poder fer el nostre treball bé em de saber on ens movem i què fem, en resum ser organitzats i planificar tot bé. 

Estic encantada amb les dues escoles que hem visitat, cadascuna tenia una cosa especial que ha fet que les vistes hagin estat genials. Cap d'aquestes era la meva escola de la primària, la primera que vam visitar era de dos companys del meu grup i la segona d'una companya, tot i així els professors em van tractar com si ho fos. 

Estic molt il·lusionada i aquesta visita a part d'ampliar-me en coneixements, també a fet que el meu cor bategui més fort per el meu futur com a professora.

Ha sigut una experiència increïble i que m'agradaria repetir un altre cop.

La meva pregunta d'aquesta entrada és... Quines coses us agradaven i quines no de la escola on veu cursar els cicles de primària?





Sóc aquí un altre cop i amb moltes coses que explicar.

Primer de tot, vull dir que m'he absentat uns quants dies per el blog, pel fet que ara mateix els alumnes de la Universitat estem en ple apogeu d'examens, tot i així ja estic aquí i amb 1000 coses molt interessants que em tractat.

Vaig faltar un altre cop a una de les classes i em va saber molt greu, ja que estava preparada amb el material que havíem de portar, una unitat didàctica de primària, però no vaig poder assistir... Tot i així els meus companys em van explicar que van estar parlant sobre els llibres que s'utilitzen a l'educació primària, antics, nous, de diverses editorials... I van estar comparant-los i responent algunes preguntes.
D'aquesta sessió es va arribar a la reflexió de que els llibres ajuden, però no gaire i que no hem de deixar que el treball de un mestre sigui substituït per un llibre. Molts cops els llibres en compte d'ajudar a l'alumnat l'avorreix i el carrega, a través de preguntes que són poc adequades per el nivell de l'alumnat... Què en penseu vosaltres? 

Per una altra banda m'agradaria comentar-vos la última sessió, em vaig sentir molt estranya, ja que al arribar i voler posar les cadires en rotllana, com fem habitualment, el Martí ens va dir que no ho féssim, ja que tindríem un examen, tots els meus companys i jo, vam començar a riure penant que era una broma, perquè mai esperàvem això del Martí, però sí, va ser així i no era cap broma. Quan tothom era dintre i mirant-nos entre nosaltres bocabadats, el Martí va repartir les fulles i era..... L'EXAMEN DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE PRIMÀRIA.
Aquesta activitat, m'ha fet reflexionar moltíssim, m'ha fet estar directament en la pell dels alumnes de els cicles de primària quan fan aquestes proves.. jo ni tan se vol recordava com era... Les preguntes eren fàcils,però tot i així experimentaves un cert nerviosisme, i no m'imagino com es deurien sentir els alumnes que van fer les proves... 
La meva opinió es que veig bastant inútils aquestes proves, crec que no fan falta per demostrar que un alumne està capacitat o no, durant tot el curs el professor pot veure si un alumne a assolit o no aquestes  "competències" , també torno a recalcar,ja que crec que això ja ho vaig esmentar en alguna entrada anterior a aquesta que és molt important que tot el que fem estigui adequat a l'alumne. Aquestes proves s'ajusten a un determinat nombre d'alumnes, sí, potser si que és la gran majoria, però també em de tenir en compte la minoria. (Per exemple si un alumne a tingut un mal dia, o si un alumne sap resoldre aquestes preguntes de manera oral, o a través de la pràctica i no en escrit...). Per últim recordar que en dies d'ara i amb les retallades que s'estan fent , crec que es una gran bajanada gastar tots els diners que es gasten per fer aquestes proves de competències "innecessàries" i caldria invertir aquest diners en altres coses molt més importants e indispensables. 


QUÈ OPINEU VOSALTRES D'AQUESTES PROVES?


ADÉU!!